Je bent boos
Je bent boos, kwaad, woest. Een hele logische reactie bij een reorganisatie. Want wist je dat je bij ieder verlies een rouwproces doorloopt? Bij het verlies van een dierbare, maar ook als je jouw baan of positie binnen een organisatie verliest. Boosheid is één van die fases uit het rouwproces. Boos heeft alles te maken met je gemoedstoestand, je stemming. Als je boos bent is die negatief.
De rouwcurve
De Amerikaanse psychiater Elisabeth Kübler-Ross ontwikkelde de rouwcurve, die bestaat uit vijf fasen van rouwverwerking. Zo bracht ze heel veel emoties in kaart die boven komen als je iets verliest.
De fasen zijn:
- Schok en ontkenning
- Boosheid/woede
- Onderhandelen om situatie te houden zoals die is
- Depressie
- Acceptatie en aanvaarding
Hoe ziet jouw rouwproces er uit?
Volgens het model van Kübler-Ross heb je dus nog wel wat te doorlopen 😉.
Maar gelukkig is iedereen anders en ben jij jíj. Jij doorloopt het rouwproces op jouw eigen manier. Want hoewel het model hierboven heel handig is om te gebruiken, weten we tegenwoordig ook dat iedereen anders omgaat met rouw. Bij sommige mensen verloopt het precies volgens het model, maar iemand anders slaat misschien wel een fase over, doorloopt een bepaalde fase drie keer of rouwt in een hele andere volgorde. Niets mis mee!
Niet zo gek dat je boos bent
Een reorganisatie kan heel vervelend zijn. Zeker als het gaat om ontslag en het verlies van je baan. We noemen een reorganisatie ook wel een ‘life-event’. Dat is een gebeurtenis in jouw leven die je een heel positief of juist negatief gevoel kan geven.
Vergelijk het maar met een bruiloft, het krijgen van kinderen of het verlies van een dierbare. Zo’n gebeurtenis heeft nogal wat impact. Net zoals een reorganisatie heel heftig kan zijn. Een reorganisatie kan jouw mate van geluk beïnvloeden. En dat is nogal wat.
Kijk maar eens wat van je kan worden ‘afgepakt’:
- Werk dat je (best) goed kunt;
- Een plek waar jij je lekker kunt ontwikkelen en groeien;
- Structuur en richting;
- Fijne collega’s en gezellige contacten (of juist mensen waar je je lekker aan kunt ergeren);
- Een werkplek waar je erkenning en waardering krijgt, jij je kunt profileren en vanwaar je met een voldaan gevoel naar huis gaat;
- Het gevoel dat je nodig bent;
- Je toekomstplannen;
- Zekerheid van inkomen en een zekere mate van onafhankelijkheid (hallo! het gaat hier dus echt ergens over).
Buiten hetgeen je wordt afgepakt, is het nog maar afwachten wat je ervoor terugkrijgt!
Eigenlijk nogal logisch dat je boos bent, toch?
Ben dus maar boos 😊
Want dat mag best. Na die boosheid kun je hopelijk op de een of andere manier weer door. Je ‘moet’ door. Met of zonder die gedeeltelijke ‘boosheidsgevoelens’. En dat is helemaal oké. Want dat is vrij heavy en zoiets kost tijd om te verwerken.
Hoe sluit je jouw boze periode af?
Om je boosheid af te sluiten of om juist afscheid te nemen van je oude, fijne situatie kan het helpen om dat met een speciaal ritueel te doen. Hier vind je meer informatie over rituelen.
Kom je er echt niet uit?
Soms lukt het niet om die boosheid achter je te laten of is het verleidelijk om in die negatieve gevoelens te blijven hangen. Want zo’n situatie kan ook nu en dan fijn zijn. Maar uiteindelijk is het niet goed voor je en ook niet oké voor jouw omgeving. Zet stappen, al zijn ze nog zo klein, richting een oplossing.
Boek
Wil je meer weten over reorganisaties en hoe je daarmee om kan gaan? Bestel ons boek dan!
Bestel boek