Angst

Met dit model kom je van je angst af

De reorganisatie en de gevolgen daarvan hebben je mogelijk bang of angstig gemaakt. Heel begrijpelijk, dat hoort er soms bij. Angst is een gemoedstoestand en veroorzaakt een beklemmend, benauwd gevoel. Angst helpt normaal gesproken bij het reageren op gevaar…

Lees verder

Angst is soms best handig 

Angst kan een goede raadgever zijn. Alleen niet altijd en zeker niet voor te lang. Soms is angst juist wél handig. Stel je voor dat je een leeuw tegen zou kunnen komen in jouw woonplaats (en die kans is groot). Dan komt een beetje angst wel van pas, want je zult hierdoor veel oplettender de straat opgaan. Op dat moment is dat van levensbelang. 

Bij angst is je hele lichaam in staat van paraatheid en dat kan nogal wat stress opleveren. Dat komt onder andere doordat jouw lichaam het stofje cortisol aanmaakt. Voor de korte duur helpend (want je bent paraat), maar op de lange termijn kan dit stofje nare gevolgen hebben. Denk maar aan: 

  • slapeloosheid;
  • uitputting;
  • verhoogde bloedsuikerspiegel of bloeddruk;
  • hartfalen;
  • overgewicht.

Je snapt dat het daarom belangrijk is dat je angst niet te lang duurt. En bij een reorganisatie is die angst ook niet noodzakelijk. Een baan, functie of positie is natuurlijk belangrijk, maar normaal gesproken niet van levensbelang. Ga dus aan de slag met je angst en zorg dat die weer wegzakt.

Tip: minder angst door de RET-methode

Wil je jouw angst terugdringen? Dan kun je de RET-methode gebruiken. Dat staat voor Rationeel Emotieve Therapie. Met deze methode kun je meer grip krijgen op je gevoelens. De kern van de RET-methode: je raakt niet van streek door gebeurtenissen zelf, maar door de manier waarop je tegen dingen aankijkt. 

Het is niet de reorganisatie zelf waardoor je angst hebt, maar de manier waarop jij daarover denkt. Een ander zou in dezelfde situatie misschien geen angst hebben. Die wetenschap biedt kansen.

De RET-methode maak gebruik van het ABC-DEF model.

Je gedachten uitdagen

Jouw eigen gedachten (jouw angstgevoelens) staan centraal in deze methode. Want daar kun je aan sleutelen. De een denkt misschien bij het verliezen van een baan: ‘wat interessant, nu kan ik eindelijk iets anders gaan doen’, terwijl jij misschien denkt: ‘OMG! Ik heb straks geen inkomen meer en op  mijn leeftijd kom ik nooit meer aan een baan!’. 

Je gedachten kun je veranderen met een speciale techniek. Je gaat jouw gedachten uitdagen, zodat je je minder angstig gaat voelen. Zo doe je dat:

Lukt het je niet zelf? 

Is je angst echt heel heftig, intens of vervelend en helpt de RET-methode niet? Dan kan het verstandig zijn om een professional in te schakelen die je helpt om uit je negatieve gevoelens, de ‘negatieve angsthoek’ te komen.

Boek

Wil je meer weten over reorganisaties en hoe je daarmee om kan gaan? Bestel ons boek dan!

Bestel boek

Forum

Op ons forum kun je jouw gevoelens én informatie delen.

Bezoek forum